Zobna ambulanta

Nosilka:
Lucija Klančič, dr.dent.med.

ESTETSKO ZOBOZDRAVSTVO

  • beljenje zob
  • keramične fasete
  • polne keramične prevleke
  • protetična oskrba na implantatih

ZOBOZDRAVSTVO ZA ODRASLE IN OTROKE

  • bele zalivke
  • koreninsko zdravljenje s strojnim širjenjem koreninskih kanalov
  • zdravljenje vnetih dlesni ter paradontalne bolezni
  • čiščenje mehkih in trdnih zobnih oblog z individualnim poukom o pravilnem vzdrževanju ustne higiene
  • protetična oskrba
Individualni pouk o vzdrževanju zob in zobnih nadomestkov
Po končanem zdravljenju vsakega pacienta individualno podučimo o vzdrževanju ustne higiene ter zobnih nadomestkov, ter ga povabimo na redne kontrole, ki pripomorejo k podaljšanju trajnostne dobe protetičnih izdelkov ter oralnemu zdravju na splošno.

Odstranjevanje zobnega kamna
Zobni kamen odstranjujemo z ultrazvočnim čistilcem. Poseg je lahko malce neprijeten, vendar je zobni kamen nujno potrebno redno odstranjevati, saj povzroča vnetje dlesni. V kolikor pri pacintu ugotovimo znake paradontalne bolezni, je potrebno nadaljevati z luščenjem in glajenjem korenin. To je postopek, pri katerem s pomočjo ročnih inštrumentov odstranimo trde in mehke zobne obloge, ki so pritrjene na zobne korenine. Zdravljenje izvajamo z anastezijo. Po posegu sta možni prehodna občutljivost zob ter povečano krvavenje dlesni, ki pa ob strogem upoštevanju navodil mineta. Zdravljenje je v primeru paradontalne bolezni nujno, saj sicer vodi v prezgodnjo izgubo sicer lahko zdravih zob.

Poliranje oz. peskanje zob
To je postopek, pri katerem s posebnim aparatom učinkovito odstranimo površinska zabarvanja zob in zobnih nadomestkov.
Beljenje mrtvih (avitalnih) zob
Beljenje posameznega potemnjenega zoba izvajamo z vstavitvijo belilne paste v zob. Pasto po nekaj dneh menjamo. Postopek menjavanja paste je treba ponoviti 3 do 5-krat. Pred začetkom beljenja je potrebno rentgensko preveriti kvaliteto polnitve in jo dobro zaščititi pred vdorom belilnega gela.

Beljenje celotnega zobovja
Želje imeti ne samo zdravo, ampak tudi čim lepše zobovje, postajajo iz dneva v dan številčnejše. Postopki beljenja v ordinaciji so varni, učinkoviti in dolgotrajni. Pred pričetkom beljenja ustnice zaščitimo z opno, dlesni z zasčitnim gelom. Nato na zobe nanesemo belilni gel in pričnemo s postopkom obsvetljevanja z lučjo. Presvetljevanje traja 60 min. Rezultat beljenja je odvisen od osnovne barve zob, trajnost pa od količine barvil, ki jih dnevno vnašamo skozi usta. Po posegu so zobje lahko prehodno bolj občutljivi, zato vsakega pacienta oskrbimo z zaščitnim gelom, ki si ga še nekaj dni po beljenju sam nanaša.
Kovinsko keramične prevleke
Te prevleke tehnik izdela tako, da na kovinsko ogrodje napeče keramiko. Slaba stran teh prevlek je, da skoznje svetloba ne prehaja tako kot skozi naraven zob, zato jih ne priporočamo za izdelavo prevlek v vidnem področju.

Polno keramične prevleke, luske
To so brezkovinske protetične restavracije, ki dajejo izreden naravni videz, saj skoznje svetloba prehaja podobno kot skozi naraven zob. Pred pričetkom dela pacienta fotografiramo. Fotografija nam služi kot dokumentacija, hkrati pa nam je tudi v pomoč pri izdelavi novega visokoestetskega nadomestka.

Snemne zobne proteze
V primerih ko pri pacientu ni več mogoča oskrba s fisnoprotetičnimi nadomestki izdelamo snemno-protetične nadomestke. Posebno pozornost posvečamo izdelavi totalnih zobnih protez, kjer s pomočjo starih fotografij, vključno z željami pacienta, izdelamo proteze, ki posnemajo naravno stanje zob. Ob poizkušnji v ordinaciji izvedemo morebitne korekcije postavitve, dokler ne dosežemo želenega.

Protetični nadomestki na implantatih (vsadkih)
Z implantati rešujemo izgubo posameznih zob ali poizkušamo učvrstiti zobno protezo. Vsak posamezen primer individualno obravnavamo, pacientu predstavimo različne možnosti, njihove prednosti ter slabosti, ter izdelamo finančni načrt.

Cirkonijeve prevleke
Cirkonij je izjemno trden material, ki nadomešča kovino, tako da izdelane prevleke zaradi odsotnosti kovine ne povzročajo alergičnih težav in se po videzu bolj približajo videzu naravnih zob.

Zdravljenje parodontitisa in periimplantitisa
Izredno pozornost dajemo odkrivanju zgodnjih znakov parodontalne bolezni ter periimplantitisa. Po postavitvi diagnoze pacienta seznanimo s potekom bolezni in možnosti zdravljenja. Zdravljenje sestavlja konzervativno ter kirurško odstranjevanje trdih ter mehkih zobnih oblog ter laserska dezinfekcija žepov.
To je postopek, ko prostor, ki ga je zasedal zobni živec, hermetično zapremo s posebnimi polnili.

Ob pričetku zdravljenja z rentgenom in apex lokatorjem natančno določimo dolžino koreninskega kanala, ki z iglami in napravo za strojno širjenje koreninskih kanalov očistimo in nato s posebnimi polnili hermetično zapremo.
Zdravljenje aft in herpesa
Laser je zelo učinkovit zlasti pri zgodnjem zdravljenju herpesa, saj prepreči njegovo razvitje. Pri zdravljenju aft je dobrodošel, ker po obsvetljevanju na področju afte izzveni bolečina in afta ni več moteča.

Manjši kirurški posegi na dlesni
Laser učinkovito odstranjuje odvečno dlesen. Po posegu dlesen skoraj ne krvavi, zato se lahko takoj nadaljuje s predvidenim delom. Dlesen se po taki terapiji hitro in lepo celi.

Dezinfekcija koreninskih kanalov
V primerih, ko s klasičnim koreninskim zdravljenjem zoba ne moremo pozdraviti, laser v večini primerov že z eno samo terapijo reši problem in zob lahko uspešno polnimo.

Odstranjevanje zobne gnilobe
Zobno gnilobo lahko z laserjem odstranjujemo brez nadležnih vibracij. Strah pred vrtalnim strojem je torej preteklost, saj se zobna gniloba z laserjem odstranjuje brez kontakta.
Dentalni laser Fidelis Plus Fotona
Uporabljamo ga namesto klasičnega vrtalnega stroja pri odstranjevanju zobne gnilobe ter neustreznih belih plomb, pomaga pri zdravljenju parodontalne bolezni, z njim izvajamo manjše operativne posege na mehkih tkivih ustne votline ter za dezinfekcijo koreninskih kanalov v zapletenih primerih koreninskih zdravljenj.

Intraoralna kamera
Pacient je pred pričetkom dela s posnetkom seznanjen z začetnim stanjem, ob koncu dela pa s stanjem po zdravljenju.

Digitalni rentgenski aparat
Vse lokalne rentgenske posnetke zob naredimo pacientu v naši ordinaciji. Tako je omogočena tudi takojšnja rentgenska kontrola opravljenega dela, ko je le ta potrebna. Z digitalnim rentgenskim aparatom je pacient izpostavljen veliko manjši količini sevanja kot pri klasičnem rentgenskem slikanju. Slikanja opravljamo s paralelno tehniko, ki je zagotovilo natančnega posnetka.

Apex lokator
Je naprava za merjenje dolžine koreninskih kanalov, zato so koreninska zdravljenja lahko opravljena natančno tudi z manjšim številom rentgenskih posnetkov.

Aparat za strojno širjenje koreninskih kanalov
Omogoča hitrejšo, učinkovitejšo ter zaradi materialnih lastnosti igel za strojno širjenje pravilnejšo instrumentacijo koreninskih kanalov. Kanale polnimo s tehniko lateralne kondenzacije.