top of page

Zobna ambulanta

Nosilka: Lucija Klančič, dr. dent. med.

ROK_8148.jpg
ROK_7945.JPG

Estetsko zobozdravstvo

   

 • beljenje zob

 • keramične fasete

 • polne keramične prevleke

 • protetična oskrba na implantatih​

  ​

Zobozdravstvo za odrasle in otroke

  

 • bele zalivke

 • koreninsko zdravljenje s strojnim širjenjem koreninskih kanalov in ultrazvočno irigacijo

 • zdravljenje vnetih dlesni ter paradontalne bolezni

 • čiščenje mehkih in trdnih zobnih oblog z individualnim poukom o pravilnem vzdrževanju ustne higiene

 • protetična oskrba

Preventiva

  

Individualni pouk o vzdrževanju zob in zobnih nadomestkov
Po končanem zdravljenju vsakega pacienta podučimo o vzdrževanju ustne higiene in zobnih nadomestkov ter ga povabimo na redne kontrole, ki pripomorejo k podaljšanju trajnostne dobe protetičnih izdelkov ter oralnemu zdravju na splošno.

   

Odstranjevanje zobnega kamna
Zobni kamen odstranjujemo z ultrazvočnim čistilcem. Poseg je lahko malce neprijeten, vendar je zobni kamen nujno potrebno redno odstranjevati, saj povzroča vnetje dlesni. V kolikor pri pacientu ugotovimo znake parodontalne bolezni, je potrebno nadaljevati z luščenjem in glajenjem korenin. To je postopek, pri katerem s pomočjo ročnih inštrumentov odstranimo trde in mehke zobne obloge, ki so pritrjene na zobne korenine. Zdravljenje izvajamo z anastezijo. Po posegu sta možna prehodna občutljivost zob ter povečano krvavenje dlesni, ki pa ob strogem upoštevanju navodil mineta. Zdravljenje je v primeru parodontalne bolezni nujno, saj lahko vodi v prezgodnjo izgubo sicer  zdravih zob.

   

Poliranje oz. peskanje zob
To je postopek pri katerem s posebnim aparatom učinkovito odstranimo površinska zabarvanja zob in zobnih nadomestkov.

ROK_7379.JPG
ROK_8145.JPG

Beljenje

   

Beljenje mrtvih (avitalnih) zob
Beljenje posameznega potemnjenega zoba izvajamo z vstavitvijo belilne paste v zob. Pasto po nekaj dneh menjamo. Postopek menjavanja paste je treba ponoviti 3 do 5-krat. Pred začetkom beljenja je potrebno rentgensko preveriti kvaliteto polnitve in jo dobro zaščititi pred vdorom belilnega gela.

   

Beljenje celotnega zobovja
Ker vemo, da je izgled za novodobnega človeka pomemben, izvajamo beljenje zob z laserjem ameriškega proizvajalca Biolase. Postopek je hiter in učinkovit.

Protetična rehabilitacija

   

Kovinsko keramične prevleke
Pomankljivost sicer zelo obstojnih prevek se pokaže ob umiku dlesni, ko se med dlesnijo in belino keramične prevleke prikaže sivo-črna linija, ki je estetsko lahko tako moteča, da predstavlja neuspeh rehabilitacije. Poleg tega pa lahko zlitine vsebujejo nikelj ali druge kovine, ki lahko v določenih primerih predstavljajo tujek in jih telo zavrne. Zato jih ne priporočamo za izdelavo prevlek v vidnem področju.  

   

Cirkonijeve prevleke
Cirkonij je izjemno trden material, ki nadomešča kovino. Tako izdelane prevleke zaradi odsotnosti kovine ne povzročajo alergičnih težav in se po videzu bolj približajo videzu naravnih zob.​

  

Polno keramične prevleke, luske
To so brezkovinske protetične restavracije, ki dajejo izreden naravni videz, saj skoznje svetloba prehaja podobno kot skozi naraven zob. Pred pričetkom dela pacienta fotografiramo. Fotografija nam služi kot dokumentacija, hkrati pa nam je v pomoč pri izdelavi novega visokoestetskega nadomestka.

ROK_7350.JPG

Protetični nadomestki na implantatih (vsadkih)
Z implantati rešujemo izgubo posameznih zob ali poizkušamo učvrstiti zobno protezo. Vsak posamezen primer individualno obravnavamo, pacientu predstavimo različne možnosti, njihove prednosti in slabosti, ter izdelamo finančni načrt.

   

Snemne zobne proteze
V primerih, ko pri pacientu ni več mogoča oskrba s fiksnoprotetičnimi nadomestki, izdelamo snemno-protetične nadomestke. Posebno pozornost posvečamo izdelavi totalnih zobnih protez, kjer s pomočjo starih fotografij, vključno z željami pacienta, izdelamo proteze, ki posnemajo naravno stanje zob. Ob preizkušanju v ordinaciji izvedemo morebitne korekcije postavitve, dokler ne dosežemo želenega.

Koreninsko zdravljenje

  

To je postopek, ko prostor, ki ga je zasedal zobni živec, hermetično zapremo s posebnimi polnili.

   

Ob pričetku zdravljenja z rentgenom in apex lokatorjem natančno določimo dolžino koreninskega kanala.​

  

Za uspeh zdravljenja zobnih korenin je bistveno, da koreninski kanal dobro očistimo in nato hermetično zapolnimo, kar nam omogoča izkušena roka zobozdravnika z uporabo novih tehnologij. ​

  

Strojno širjenje koreninskih kanalov je učinkovitejše od ročnega, saj fleksibilne Ni-Ti iglice sledijo anatomiji koreninskih kanalov. Po mehaničnem čiščenju sledi izpiranje kanala z ultrazvočno aktivacijo. Koreninsko zdravljenje se zaključi s hermetično polnitvijo kanala. Ves postopek izvajamo pod petkratno povečavo.

ROK_7935.JPG

Zobni laser

   

Zdravljenje aft in herpesa
Laser je zelo učinkovit zlasti pri zgodnjem zdravljenju herpesa, saj prepreči njegovo napredovanje. Pri zdravljenju aft je dobrodošel, ker po obsvetljevanju na področju afte izzveni bolečina in afta ni več moteča.

   

Manjši kirurški posegi na dlesni
Laser učinkovito odstranjuje odvečno dlesen. Po posegu dlesen ne krvavi, zato se lahko takoj nadaljuje s predvidenim delom. Dlesen se po taki terapiji hitro in lepo celi.

   

Beljenje celotnega zobovja

Ker vemo, da je izgled za novodobnega človeka pomemben, izvajamo beljenje zob z laserjem ameriškega proizvajalca Biolase. Postopek je hiter in učinkovit. 

Implantologija

   

Z vsadki nadomeščamo posamezne ali več manjkajočih zob. Z njimi oskrbimo tudi v celoti brezzobe čeljusti.

   

V primerih, ko imamo na voljo malo kosti, izvajamo tudi dvig sinusnega dna.​

   

Uporabljamo sistema GTB ter Bredent. ​

   

Po vsaditvi na implantatih izdelamo ustrezne fiksne ali snemne protetične nadomestke.

Dental-Implant-Feat-1-scaled.jpeg
ROK_8029.JPG

A-PRF centrifuga

   

PRF je kratica za Platelet Rich Fibrine - s trombociti bogat fibrin. Krvna plazma, bogata s trombociti, je bogat vir rastnih faktorjev in celic, ki vplivajo na celjenje in obnovo tkiv. PRF sodi v 2. generacijo koncentratov krvne plazme.​

   

Pacientu odvzamemo kri v posebne epruvete brez dodatkov. Te epruvete centrifugiramo in dobimo fibrinske čepe, ki jih vstavimo v rano po odstranitvi zoba. 

Prednosti: fibrinski čepi, izdelani brez dodatkov, samo s centrifugiranjem, so bogati s fibrinom, levkociti, trombociti in rastnimi faktorji, ki se sproščajo iz čepa.​

   

Pozitivni učinki: 

 • pomagajo  pri ustavljanju krvavitve,

 • rana se bolje in hitreje celi, saj se v fibrinski čep ujamejo matične celice, ki spodbujajo rast novih žil in hitrejše zapiranje ran po ritju,

 • preprečuje vnetje,

 • volumen kosti po ritju je znatno večji, kot če čepa ne bi uporabili (izrednega pomena v estetskih predelih oz. v področjih, ki jih nameravamo oskrbeti z vsadki).

3 Shape trios3 – 3D intraoralni skener

 

Prednosti:

 • 3D posnetek zob pacienta pred začetkom zdravljenja, ki za vedno ostane v pacientovi elektronski kartoteki

 • Simulacija rezultata po končani terapiji

 • Namesto klasičnega digitalen odtis, konec težav pri pacientih z refleksom

 • Natančnost odtisa zagotavlja natančno izvedbo protetičnih nadomestkov

 • Manjše število prihodov pacienta v ordinacijo

 • Enostavna izdelava opornic za paciente, ki ponoči škripajo z zobmi

 • Povečano zaupanje med pacientom in zobozdravnikom

clearcorrect-aligner-2-1200x900.jpg

ClearCorrect opornice za ortodontsko zdravljenje

   

Če želite popoln nasmeh, je ClearCorrect prava izbira za premik zob v idealen položaj. ClearCorrect opornice so udobne, snemljive, skoraj nevidne in ne vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Vzdrževanje ustne higiene z zobno ščetko in nitko poteka normalno. Pred jedjo pa jih enostavno odstranite. 

Pred začetkom zdravljenja naredimo 3D posnetek vaših zob in plan terapij. Zdravljenje s ClearCorrect opornicami, narejenimi iz večslojne medicinske plastike, je v primerjavi s fiksnim ortodontskim aparatom bolj udobno in v mnogih primerih bolj učinkovito.

Estetsko zobozdravstvo
Zobozdravstvo za odrasle in otroke
Preventiva
Beljenje
Protetična rehabilitacija
Koreninsko zdravljenje
Zobni laser
Implantologija
A-PRF centrifuga
Menu
3 Shape trios
ClearCorrect
bottom of page