Celiakija

 
Celiakija je bolezen prebavil, pri kateri pride do okvare predvsem tankega črevesa (propadanje črevesnih resic), kar poslabša absorpcijo hranilnih snovi. Zaradi slabše absorbcije pride do pomanjkanja vitaminov in drugih hranil. Posledica je moten razvoj organizma in slabša telesna odpornost.
Bolezen je posledica preobčutljivosti za gluten. Pojavlja se v družinah. Povprečno jo najdemo pri 10 % vseh sorodnikov, ki že imajo ugotovljeno celiakijo. Pogosto se pojavi po stresni situaciji, operaciji, nosečnosti, porodu, virusni infekciji.
Bolniki imajo lahko drisko, bolečine in krče v trebuhu, zmanjšano telesno maso, so slabokrvni, imajo bolečine v sklepih, odrevenelost nog zaradi okvare živcev, izgubo menstruacije ter zaostajanje v telesnem razvoju. Pojavita se tudi razdražljivost in depresija.
Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži, ovsa.
Bolezen zdravimo z strogo brezglutensko dieto, ki traja celo življenje. Pri večini ljudi takšna dieta izboljša stanje in simptomi postopoma izginejo. Prehrambeni izdelki, ki vsebujejo pšenico, rž, ječmen, oves so v dieti brez glutena prepovedani.
Vsa druga živila kot so: koruza, riž, ajda, proso, krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe so v prehrani bolnikov s celiakijo dovoljena. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in brezglutenski keksi.
Diagnozo postavimo s pregledom krvi in z biopsijo sluznice tankega črevesa in mikroskopskim pregledom.
Povezava do: Slovensko društvo za celiakijo.