top of page

Hemoroidi

 

Hemoroidi ali zlata žila so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku (hemoroidalne vene). Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Pri notranjih hemoroidih pride do varikoznih sprememb ven znotraj zadnjikovega kanala. Ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke, ne bolijo, vendar utegnejo povzročiti precejšnjo krvavitev. Vene se lahko tudi raztegnejo ali celo izpadajo skozi zadnjik, kar pa je lahko boleče. Zunanji hemoroidi ležijo ob zadnjiku, od notranjih jih loči posebna zobata črta. Pogosto bolijo, ker so kožni deli dobro oživčeni. Otekle vene utegnejo zakrvaveti, če se skrčijo ali razpočijo zaradi stiskanja, drgnjenja in brisanja. Pojavljajo se tako pri ženskah kot pri moških, najpogosteje med 20. in 50. letom starosti.


Notranji hemoroidi:

so prirojeni, nastanejo zaradi oslabljenega vezivnega tkiva in čezmernega ožiljenja v predelu zadnjika.

Zunanji hemoroidi:

večinoma so pridobljeni, so posledica življenjskih navad, kot so sedeče delo, kronično zaprtje in nepravilna prehrana, pogostejši so pri ženskah in se pojavljajo predvsem v nosečnosti.

Vzroki nastanka hemoroidov:
Hemoroide povzroča zvečan tlak v zadnjikovih venah, navadno zaradi napenjanja pri odvajanju trdega blata. Pritiskanje, posebno pri zaprtju, kašljanju in pihanju, dvigovanju težkih bremen, zvišuje pritisk v trebuhu in tako pogojuje nastanek hemoroidov. Pogosti so med nosečnostjo in takoj po porodu. Možnost nastanka hemoroidov povečuje povišan krvni tlak, zlasti v portalnem krvnem obtoku. Portalna vena je namreč povezana z votlo veno, ki odvaja kri iz zadnjika.
Debelost povečuje verjetnost nastanka hemoroidov, ker povzroča povišan krvni tlak v rektalnih venah.


Težave:
Hemoroidi lahko povzročajo draženje in bolečine, zlasti ob odvajanju blata. Bolnik ima občutek neizpraznjenega črevesa. Včasih hemoroidi zakrvavijo. V razširjenih venah lahko nastanejo krvni strdki, ki povzročajo hude bolečine. Tak predel navadno poči, kar opazimo kot krvavitev.
Zdrknjeni hemoroidi pogosto povzročajo sluzast izcedek in srbenje okrog zadnjične odprtine. Zaradi dolgotrajnih krvavitev lahko nastane slabokrvnost.

bottom of page